Szemészeti vizsgálatok

Szemészeti vizsgálatok


Szemészeti alapvizsgálat

img_0538-masolataAz alapvető szemészeti vizsgálat részei: Először a szem funkciói közül a látás élességét határozzuk meg számítógépes refraktometriával, majd próbalencsékkel ellenőrizzük a méréseket távolra és közelre. Vizsgáljuk a szemmozgásokat, valós vagy rejtett kancsalságot. Megnézzük a két szem megfelelő együtt működését Polatest ábrákkal.  Réslámpával történik a szem biomikroszkópos vizsgálata, majd  pupillatágító szemcseppet adunk és különböző lencsékkel nézzük át a mélyebb részeket és a szemfeneket. A vizsgálatok a szem érintése nélkül történnek, teljesen fájdalmatlanok.  40 éves kor felett kötelező a szemnyomás ellenőrzése is!     Panaszmentes páciensnél és ha mindent rendben találunk, ezzel be is fejezzük, ha kell, felírjuk a megfelelő szemüveget.  Amennyiben valamilyen gyanú felmerül  kezdődő szembetegségről, további speciális műszeres méréseket, vizsgálatokat végzünk.

OCT: Heidelberg Spectralis Optikai Koherencia Tomográf

Mi ez?: Infravörös szemfenék felvétel és rétegfelvétel az ideghártyáról, az érhálózatról, a makuláról, a látóidegfőről. A mérés a szem érintése nélkül történik, tehát teljesen fájdalmatlan és néhány másodpercig tart.oct-vizsgalat-2 

Mikor használjuk?: Ez a vizsgáló eszköz korai és pontos diagnosztikát tesz lehetővé szemfenéki betegségek, makula betegségek esetén. Glaukómás betegeken ezzel vizsgáljuk a látóidegfőt és az idegrost  réteget. Nemcsak a diagnózis felállításában, a károsodás mértékének meghatározásában fontos, de nagy segítség a kezelések eredményességének megítélésében.

Octopus Látótér

Octopus Látótér

Mi ez?: A látóideg működésének precíz elemzésére képes. A szem érintése nélküli, teljesen fájdalmatlan vizsgálat, 4-10 percig precíz odafigyelést igényel, mert jelzéseket küld és arra reagálni kell.

 

Mikor használjuk?: Glaukóma diagnosztika és kezelés eredményességének ellenőrzése. Különböző eredetű látótér kiesések pontos feltérképezése.

Ultrahang vizsgálat

Mi ez? Magas frekvenciájú hang hullámokkal vizsgáljuk a szem belső részét. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, ülő helyzetben történik,az ultrahang fejet a csukott szemre helyezzük, a szemhéjat puha géllel kenjük be. Néhány percig tart a mérés.

Mikor használjuk? Üvegtesti leválás, homályok, ideghártya és szemfenéki betegségeknél. Minden olyan esetben, ahol szemtükörrel nem lehet jól látni, mert szürkehályog, hegek vagy vérzés eltakarja a fény útját.

images

OPD scan- szaruhártya topográfiás és magasabb rendű aberrációinak vizsgálata

Újdonság! A szem fénytörését minden eddiginél pontosabban határozza meg. Nemcsak átlagos fényviszonyok melletti dioptriát mér, hanem szürkületi,   gyengébb fénynél megváltozott fénytörést is kimutatja. A szaruhártya felszínéről pontos térképet, topográfiát készít, meghatározza a szem un. magasabb rendű hibáit, abberációit.

Mikor használjuk?: Szinte mindig érdemes egy mérést csinálni, mert nem megterhelő, gyors és még egy egyszerű szemüvegfelíráshoz is sok hasznos             adatot nyújt. Szükség van rá egyes szaruhártya betegségek diagnozisához, lézeres műtétek előtt. Szürkehályog műtét előtt állóknál az eddigieknél is pontosabb lencse tervezést tesz lehetővé. Minden esetben, ha nem magyarázható, hogy a betegnek miért gyengébb a látása.

OCUSCAN

l_mg_0097

Mire jó? : Ultrahangos vizsgálat, pontosan méri a szem hossztengelyét, és a szaruhártya vastagságát.

Mikor használjuk?: Glaukómás betegeknél fontos tudnunk, hogy milyen vastag a szaruhártya, mert ez befolyásolja a valós szemnyomást. Lézeres látásjavító műtétek előtt és után is ismernünk kell ezt az értéket. A szem tengelyhosszának mérése szürkehályog műtét előtt ezzel a módszerrel történik.

PLUSOPTIX

PlusoptixMi ez?: Speciálisan csecsemők, kisgyermekek fénytörésének vizsgálatára szolgál. 1méteres távolságból történik a mérés, a gyermek nem ijed meg, biztonságban érzi magát, mert édesanyja ölében ül és az eszköz messze van tőle.

Mikor használjuk?: Már 6 hónapos kortól elvégezhető a vizsgálat, mérjük a gyermek dioptriáját, az esetleg meglévő kancsalságot.