Lézerkezelések, műtétek

Lézerkezelések, műtétek


ELSŐKÉNT MAGYARORSZÁGON !

A világ legfejlettebb szemészeti lézer technikája a NAVILAS navigált szemfenéki lézer. 

Mikropulzussal működő sárga lézer navigációs tervezéssel. Mit is jelent ez pontosan?

A szemfenék lézerkezelésére több kóros elváltozás esetén is szükség lehet. Ilyen pl. a cukorbetegség, ahol hosszas fennállása esetén a szemfenéken érkiboltosulások, a kis erek rossz keringése miatt vizenyős, oedemás területek, kóros, gyenge falú erek képződése indulhat meg. A  hagyományos lézerkezelés a kezelendő terület nagyságától függően sok időt vehet génybe, a kezelés a betegnek kellemetlen, esetleg fájdalmat okoz. A lézert a szemre helyezett kontaktlencsén keresztül kell a szembe vezetni melynek helyben tartása a betegtől mozdulatlanságot, az orvostól merev kényszertartást igényel. A kezelés heget okoz, mely később növekedhet, ezért az éleslátás (macula) kezelése csak a közpoti rész elkerülésével biztonságos. 

Mindezen hátrányoktól mentes és új kezelési módokat is lehetővé tesz a NAVILASE készülékkel végzett terápia.

A kezelés előtt fénykép készül a szemről, melyre a diagnosztikus vizsgálatok képe ( OCT, FLAG,ICG) pontosan ráilleszthető, így 100% precizitást lehet elérni.  Az orvos a monitoron tervezi meg a kezelést. A készülék a tervnek megfelelően adja le a lézergócokat úgy, hogy a centrális terület kezelésekor a betegnek csak előre kell nézni. A véletlen elmozdulások  elkerülésére szemkövető rendszer figyeli a tekintés irányát és a másodperc tört része alatt ehhez igazítja a lézergócok irányát. Ezzel a rendszerrel a legkisebb elváltozások potszerű kezelése is biztonsággal elvégezhető.Mivel a sárga lézerfény elnyelődése kedvezőbb a retinában, semmilyen fájdalmat nem okoz.Ezen felül a látásban legfontosabb sejtréteg (photoreceptor) károsítása is elkerülhető megfelelő lézerenergia használata mellett.

A készülék ezen felül az energia igen rövid, puzusban történő leadására is képes. Ezzel a mikropulzusos móddal a szemfenk speciális, éles látás (macula) területét érintő betegségei is kezelhetők mint pl. az RCS és a keringési zavar miatt kialakuló maculaoedema.

A kezelt területet a fotodokumentáció rögzíti, így a későbbiekben az eredmény követhető, ami a heget nem hagyó gócokkal végzett kezelés esetén biztonságot nyújt.

Közép Euróbábasn egyedülálló készülék a lézerkezelés határait kiterjeszti. Maximális betegbiztonságot  nyújt. Komfortos a betegnek és orvosának. A kezelés precizitása a korábbiakét meghatványozza. Mentes minden fájdalomtól.

Amnnyiben felkeltettük érdeklődését, előzetes vizsgálatra jelentkezzen a Logodi Látáscentrum oldalán. Ha a kezelést orvosa indokoltnak tartja, az akár a vizsgálatot követően azonnal elvégezhető. 

Szemfenéki lézer

A lézer nagy energiájú fénysugár, különböző betegségekben nagy precizitással lehet az ideghártyára fókuszálni, így a kiválasztott területeket úgy tudjuk kezelni, hogy a környező szöveteket megkíméljük.

Kinek lehet szüksége szemfenéki lézerkezelésre?

  • cukorbetegség szemészeti szövődményeinél
  • szemfenéki trombózisban
  • ideghártya szakadásoknál

A lézerkezelés ambuláns beavatkozás, a páciens a kezelés után haza mehet és 1-2 óra múlva, mikor a pupillatágítás hatása elmúlik, semmi utóhatást vagy életviteli korlátozást nem okoz.

Üvegtesti homályok ILLEX lézerrel történő oldása

Az üvegtest a szemlencse és a retina közti teret tölti ki a szemben. Életkorral az átlátszó üvegtestben kötegek, homályok alakulnak ki. Ezek némely esetben a betegek látását zavarják. Ezen homályok kezelésére eddig csak az egész üvegtest műtéti eltávolítása jelentett megoldást. Új, műtét nélküli megoldás a homályok lézeres oldása.

illex

Hogyan hat a lézer?

A homályokra fókuszált lézer energia evaporizálja illetve megszakítja a kötegeket. Ennek eredményeként apró buborékok kíséretében a homályok eltűnnek illetve a nagy kötegek aprókká darabolódnak.

A kezeléshez használt YAG lézer speciális fókuszálását teszi lehetővé az ELLEX cég újonnan kifejlesztett Q-Switch technikával működő nanosecundumos lézere.

illex lézer

Hogyan történik a kezelés?

Részletes szemészeti vizsgálat után orvosa egyezteti Önnel a kezelés várható eredményét. Maximálisan tágított pupilla mellett, érzéstelenített szemfelszínre speciális, a lézer energiát közvetítő lencse felhelyezése után réslámpa segítségével történik a kezelés. Maga a kezelés teljesen fájdalommentes. Kezelés után apró mozgó homályok jelentkezhetnek, és a tágított pupilla miatt autó vezetni 1-2 órát nem lehet. Speciális utókezelés nem szükséges, de szemészeti kontrollon jelentkeznie kell.

Ki alkalmas a kezelésre?

Nem minden homály kezelhető ezzel a módszerrel. Nem ajánlott a kezelés, ha 1. a homály a saját szemlencséhez vagy a retinához közel van, 2.ha a sok homály nem teszi lehetővé a retina pontos megítélését, 3. ha a homályok a retinához tapadnak, 4. ha a homály anyaga feltehetően nem oldható a lézerrel. Bizonyos homályok csak több kezeléssel oldhatók. Az esetek 85 %-ban érhető el a beteg számára megfelelő eredmény.

 

Szürkehályog műtét

Ez a műtét ma már úgynevezett egy napos formában, tehát ambulánsan elvégezhető, vagyis a műtét után a beteg haza mehet, másnap kell kontrollra jönnie. Ma már mindenütt úgynevezett kis seben keresztül végzik a műtétet. Így a nagyobb átmérőjű saját lencse elfolyósítást követően 3 mm-nél kisebb seben keresztül kerül ki a szemből és a beültetendő műlencse is ezen a kis nyíláson kerül be összehajtva.

A műtét fájdalommentes, a lencsében erek és idegek nincsenek. A műtéti idő általában nem hosszabb 10 percnél. A beültetendő műlencse kiválasztása nagy figyelmet és sok műszeres vizsgálatot is igénylő feladat. Fontos, hogy a beteg tisztában legyen saját igényével a lehetőségekkel, hogy az orvos a beteg számára leginkább megfelelő lencsét választhassa ki.

A lencse egész életen át a szemben marad.

A műlencsék egy fókuszú változatát az egészségbiztosító finanszírozza, a speciális fénytörési hibákat korrigáló és több fókuszú műlencséket nem. A beültetendő műlencse dioptriáját egyedileg meg kell határozni, mely többféle speciális eszközzel történő mérést jelent. Rendelőnkben lehetőség van a pontos diagnózis felállítására, egyéb betegségek kizárására és a műlencsék gondos tervezésére is. Elegendő idő áll rendelkezésre a speciális igények megbeszélésére is. Háttérként jól felszerelt finanszírozott és
magán intézmények szolgálnak.