Lézerkezelések, műtétek

Lézerkezelések, műtétek


Szürkehályog műtét

Ez a műtét ma már úgynevezett egy napos formában, tehát ambulánsan elvégezhető, vagyis a műtét után a beteg haza mehet, másnap kell kontrollra jönnie. Ma már mindenütt úgynevezett kis seben keresztül végzik a műtétet. Így a nagyobb átmérőjű saját lencse elfolyósítást követően 3 mm-nél kisebb seben keresztül kerül ki a szemből és a beültetendő műlencse is ezen a kis nyíláson kerül be összehajtva.

A műtét fájdalommentes, a lencsében erek és idegek nincsenek. A műtéti idő általában nem hosszabb 10 percnél. A beültetendő műlencse kiválasztása nagy figyelmet és sok műszeres vizsgálatot is igénylő feladat. Fontos, hogy a beteg tisztában legyen saját igényével a lehetőségekkel, hogy az orvos a beteg számára leginkább megfelelő lencsét választhassa ki.

A lencse egész életen át a szemben marad.

A műlencsék egy fókuszú változatát az egészségbiztosító finanszírozza, a speciális fénytörési hibákat korrigáló és több fókuszú műlencséket nem. A beültetendő műlencse dioptriáját egyedileg meg kell határozni, mely többféle speciális eszközzel történő mérést jelent. Rendelőnkben lehetőség van a pontos diagnózis felállítására, egyéb betegségek kizárására és a műlencsék gondos tervezésére is. Elegendő idő áll rendelkezésre a speciális igények megbeszélésére is. Háttérként jól felszerelt finanszírozott és
magán intézmények szolgálnak.

Lézeres szemműtét a fénytörési hibák, dioptriák megszüntetésére

Felszíni ( PRK ) és lebenyes ( FemtoLasik) kezeléseket végzünk a fénytörési rendellenességek megszüntetésére. A kezelés előtt részletes szemészeti alkalmassági vizsgálat szükséges, az egyes kezelési típusok ennek alapján javasolhatók. Az alkalmassági vizsgálat során pontos dioptria meghatározást végzünk, szaruhártya térképet készítünk, szemfenék vizsgálat történik. A vizsgálathoz szemcseppel történő pupilla tágítás szükséges, mely után kb. 1-1,5 órán át kicsit homályosabb lesz a látás, ez idő alatt nem ajánlott autót vezetni.

Szemfenéki lézer

A lézer nagy energiájú fénysugár, különböző betegségekben nagy precizitással lehet az ideghártyára fókuszálni, így a kiválasztott területeket úgy tudjuk kezelni, hogy a környező szöveteket megkíméljük.

Kinek lehet szüksége szemfenéki lézerkezelésre?

  • cukorbetegség szemészeti szövődményeinél
  • szemfenéki trombózisban
  • ideghártya szakadásoknál

A lézerkezelés ambuláns beavatkozás, fájdalmatlan, a páciens a kezelés után haza mehet és 1-2 óra múlva, mikor a pupillatágítás hatása elmúlik, semmi utóhatást vagy életviteli korlátozást nem okoz.

Üvegtesti homályok ILLEX lézerrel történő oldása

Az üvegtest a szemlencse és a retina közti teret tölti ki a szemben. Életkorral az átlátszó üvegtestben kötegek, homályok alakulnak ki. Ezek némely esetben a betegek látását zavarják. Ezen homályok kezelésére eddig csak az egész üvegtest műtéti eltávolítása jelentett megoldást. Új, műtét nélküli megoldás a homályok lézeres oldása.

illex

Hogyan hat a lézer?

A homályokra fókuszált lézer energia evaporizálja illetve megszakítja a kötegeket. Ennek eredményeként apró buborékok kíséretében a homályok eltűnnek illetve a nagy kötegek aprókká darabolódnak.

A kezeléshez használt YAG lézer speciális fókuszálását teszi lehetővé az ELLEX cég újonnan kifejlesztett Q-Switch technikával működő nanosecundumos lézere.

illex lézer

Hogyan történik a kezelés?

Részletes szemészeti vizsgálat után orvosa egyezteti Önnel a kezelés várható eredményét. Maximálisan tágított pupilla mellett, érzéstelenített szemfelszínre speciális, a lézer energiát közvetítő lencse felhelyezése után réslámpa segítségével történik a kezelés. Maga a kezelés teljesen fájdalommentes. Kezelés után apró mozgó homályok jelentkezhetnek, és a tágított pupilla miatt autó vezetni 1-2 órát nem lehet. Speciális utókezelés nem szükséges, de szemészeti kontrollon jelentkeznie kell.

Ki alkalmas a kezelésre?

Nem minden homály kezelhető ezzel a módszerrel. Nem ajánlott a kezelés, ha 1. a homály a saját szemlencséhez vagy a retinához közel van, 2.ha a sok homály nem teszi lehetővé a retina pontos megítélését, 3. ha a homályok a retinához tapadnak, 4. ha a homály anyaga feltehetően nem oldható a lézerrel. Bizonyos homályok csak több kezeléssel oldhatók. Az esetek 85 %-ban érhető el a beteg számára megfelelő eredmény.