Gyengénlátók látásjavító eszközei

Gyengénlátók látásjavító eszközei


Gyengénlátásról beszélünk, ha a látás nem javítható hagyományos szemüveggel vagy kontaktlencsével. A leggyakoribb betegségek, melyek gyengénlátáshoz vezetnek a makula degeneráció és a cukorbetegség okozta szövődmények. A gyengénlátás nem jelent teljes vakságot, hanem a látás olyan nagyfokú romlását, mely akadályozza az olvasást, arcok, tárgyak felismerését. Az önálló életvitel nagyon nehéz vagy kivitelezhetetlen lesz, a beteg nem tud vásárolni, problémát okoz a levelek elolvasása, a mindennapi kedvtelésekről is sokszor le kell mondani. A legtöbb esetben azonban van valami kis maradék látás, amely rehabilitácóval és egyénre szabott optikai eszközökkel fejleszthető.

Különbözőféle nagyítók és látást segítő eszközök vannak, pontosan ki kell számítani, hogy az adott betegnek mely tevékenységhez, milyen nagyításra van szüksége, szükség van e megvilágított eszközre, vagy kell-e elektronikus eszközöket alkalmaznunk. Rehabilitációra szoruló betegeinknek orvosi vizsgálatot követően rendeljük az optimális látást segítő eszközt.

Elektronikus nagyítók:

Változtatható nagyítás  2x-24x , kontrasztjavítás, torzításmentes.     ruby-elektronikus-kezi-nagyito-gyengenlatoknak                                     Rendkívül könnyű a használata. Különböző méretekben, képátmérő nagyságban kaphatóak. A kisebb méretűek kézi nagyítóként használhatóak, a nagyobb képátmérőjűek az olvasandó felületre fektetve hosszabb szövegek olvasását is lehetővé teszik. A páciens beállíthtja, hogy milyen színű legyen a háttér és a betű, hogy a legkönnyebben olvasson. A látott szöveget, képet kimerevítheti. Egyes típusoknál forgatható kamera segítségével saját magát – arcát felnagyítva láthatja. HDMI kábellel összekapcsolható a TV készülékkel.
ruby-elektronikus-nagyito-gyengenlatoknak

 

 

 

 

 

 

Optikai nagyítók: Kézi optelec-nagyito-sorozatnagyítók belső megvilágítással,     különböző nagyításban elérhetőek. Kis mérete, könnyűsége miatt alkalmas arra, hogy zsebben vagy táskában magunkkal vigyük, segít a vásárlásban, ügyintézésben. Saját megvilágításának köszönhetően nem függ használata attól, hogy milyenek a fényviszonyok.

 

 

optelec-stand-6x-web-ready_5974143020_o

Hosszabb olvasásra kényelmesebb az olyan álló nagyító, mely ráhelyezhető az olvasandó felületre. Itt nem kell beállítani és megtartani a távolságot a nagyító és a papír között. Ezek ugyan kényelmesebbek, azonban nagyobb méretűek, így inkább otthoni használatra ajánlottak.