Szembetegségek és kezelések

  Címlap » Szembetegségek és kezelések

Szembetegségek és kezelések


Szűrővizsgálatok

Az egészségmegőrzés fontos része a szemészeti szűrővizsgálat. A szemészetben ugyanúgy mint más orvosi területen egyes betegségek felfedezésének ideje meghatározza a betegség kimenetelét. Rendkívüli fontosságú, hogy Ne végállapotban kezdődjön a terápia! Tudni kell, hogy a látás rosszabbodása a végállapot jele lehet, a betegségek egy része semmilyen panaszt nem okoz az elején, pont akkor amikor lehet még segíteni. A szűrővizsgálat során részletes állapotfelmérést végzünk, mely tartalmazza például a glaukóma – zöldhályog , szemfenéki betegségek – makula degeneráció szűrését. A szemfenék vizsgálata a szembetegségeken túl belgyógyászati, neurológiai kórképeknél is nagy jelentőségű mind szűrés szempontjából, mind már fennálló betegségnél az állapot felmérésében.


Tökéletes szemüveg felírása

A szemüvegfelírás precíziós feladat. Nem is gondolnánk, mennyi panasz, fejfájás, idegesség hátterében áll rossz dioptriájú vagy rosszul elkészített szemüveg. A tökéletes szemüveg alapja a tökéletes dioptria meghatározás, melyet rendelőnkben szemorvosok végeznek el, akik a szokásos méréseken kívül un. OPD scan készülékkel teszik tökéletesen precízzé a dioptria meghatározást.

Ezt követően szakértő optikusok segítenek kiválasztani az ezernyi lehetőség közül a megfelelő szemüveglencse-típust. A prémium szemüveglencsék már arra is képesek, hogy középkorú és idősebb emberek minden távolságban jól lássanak ugyanazzal a szemüveggel. A tökéletes látásélesség és kényelmes szemüveges látás érdekében az optikusok 4D szemmérést is végeznek. Az elkészült szemüvegre mind orvosi mind optikai szempontból minőségi garanciát kap a páciens, vagyis ha nincs megelégedve újra megvizsgáljuk és megoldjuk a problémát.

 


Szemészeti panaszok kivizsgálása

A szemészeti panaszok, betegségek széleskörű vizsgálatát végezzük az egyszerű rutin vizsgálattól a legkorszerűbb diagnosztikus eszközöket igénylő betegségekig. Az alábbiakban egyszerű és közérthető magyarázatokat talál a leggyakoribb szembetegségekről és gyógyításukról.

Glaukóma

Ez a betegség az egyik leggyakoribb vaksági ok a világon. A korai felismerés azért döntő jelentőségű, mert kezelés mellett a látás megőrizhető, a vakság elkerülhető. Gyógyításában elsősorban gyógyszerek – szemcsepp, szükség esetén lézeres és műtéti eljárások használatosak.

A glaucoma több különböző kórkép összefoglaló neve, közös bennük, hogy a látáshoz elengedhetetlenül szükséges látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulását okozzák. A károsodásért legtöbbször a túl magas szemnyomás felelős. A leggyakoribb glaucoma típusnak nincsenek különösebb figyelmeztető jelei és olyan lassan halad előre, hogy a beteg csak a végstádiumban veszi észre, mikor a látóidegrostok nagy része már nem működik. Az elpusztult látóidegrostok gyógyítására nincs lehetőség, ezért korai diagnózis és kezelés kell, amely megvédi az idegrostokat a pusztulástól. Habár bármely életkorban előfordulhat, idősebb korban gyakoribb. 40 éves kor felett ezért el kell végezni azokat az egyszerű szemészeti szűrővizsgálatokat, amelyek felkelthetik a gyanút, hogy ilyen betegség áll fenn. A glaucoma diagnózisa többnyire azt jelenti, hogy egész életben szemcseppet kell használni a szemnyomás csökkentésére. Ezzel megelőzhetőek a károsodások és a látás megőrizhető egy életen át. Ritkább formája riasztó panaszokat okoz: szem- és fejfájás, hányinger, látásromlás, vörös szem, de megtévesztő tünetekkel is jelentkezhet, hányással, heveny hasi panaszokkal.

Klinikánkon rendelkezünk minden olyan fejlett diagnosztikai eszközzel, mellyel a glaucoma szűrését, betegség esetén pontos meghatározását és kezelését el tudjuk végezni.

A lenti kép illusztrálja, hogy a glaukómás látótérkiesések akkor is jelen vannak, ha a központi látás jó és éles. Vagyis nem vesszük észre!  A széli részeken lévő látótérkiesés eleinte részleteket fed el – mint a kép mutatja – ami nagyon veszélyes lehet.

Glaukóma Látótérkiesés

A glaukóma vizsgálata, diagnózisa az alábbi tesztekből áll

 • Látásvizsgálat
 • A szem egészének biomikroszkópos vizsgálata
 • Szemnyomásmérések
 • Csarnokzug vizsgálat: speciális lencsékkel megtekinthető a szemben az a képlet, melyen keresztül a csarnokvíz távozik a szemből.
 • Látótérvizsgálat
 • Szemfenék vizsgálat, látóidegfő vizsgálata
 • Látóidegfő és szemfenéki idegrostréteg OCT vizsgálata

Rizikófaktorok

 • családban előfordult már glaukóma
 • rövidlátók között gyakoribb
 • cukorbetegeknél gyakoribb
 • egyéb betegség miatt hosszú ideig szteroid gyógyszert szedőkön gyakori

Ajánlott szűrővizsgálat:  40 év felett évente egy alkalommal. Rizikófaktorok megléte esetén fiatalabb korban is.

Szürkehályog

glaucoma_1szurkehalyog_2szurkehalyog_3

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása ami együtt jár a látás romlásával. Leggyakrabban kialakulása az idős korhoz köthető, de speciális formái minden életkorban és más betegségekhez társulóan is előfordulhatnak. A kialakult hályogot visszafordítani nem lehet, egyetlen megoldás a lencse cseréje. Ma már mindenütt úgynevezett kis seben keresztül végzik a műtétet. Így a nagyobb átmérőjű saját lencse elfolyósítást követően 3 mm-nél kisebb seben keresztül kerül ki a szemből és a beültetendő műlencse is ezen a kis nyíláson kerül be összehajtva. A műtét fájdalommentes, a lencsében erek és idegek nincsenek. A műtéti idő általában nem hosszabb 10 percnél. A beültetendő műlencse kiválasztása nagy figyelmet és sok műszeres vizsgálatot is igénylő feladat. Fontos, hogy a beteg tisztában legyen saját igényével a lehetőségekkel, hogy az orvos a beteg számára leginkább megfelelő lencsét választhassa ki. A lencse egész életen át a szemben marad.

A műlencsék egy fókuszú változatát az egészségbiztosító finanszírozza, a speciális fénytörési hibákat korrigáló és több fókuszú műlencséket nem.

Rendelőnkben lehetőség van a pontos diagnózis felállítására, egyéb betegségek kizárására és a műlencsék gondos tervezésére is. Elegendő idő áll rendelkezésre a speciális igények megbeszélésére is. Háttérként jól felszerelt finanszírozott állami és magán intézmények szolgálnak.

Makula degeneráció

A makula a szem azon része, mely az éleslátásért, olvasóképességért felelős. Ha ez a terület megbetegszik, bármire néz a páciens torzultan látja, későbbiekben pedig egy sötét foltot lát középen, mely takarja a képet. Ezért előrehaladott stádiumban a makula degeneráció elveszi az olvasóképességet, a beteg nem tud számítógépezni, TV-t nézni, írni, nem ismeri fel az arcokat.

makula_3A perifériás látást nem károsítja, tehát teljes vakság nem fenyeget. Az alábbi képek illusztrálják, miként érinti a betegség súlyosbodása a látást.

A leggyakoribb vaksági okok között szerepel a glaucoma mellett. Gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Száraz típusa lassú, nedves típusa gyors látásromlást okozhat.

Kezelési lehetőségei:

 • a betegség meghatározott stádiumában elkezdett táplálékkiegészítők (AREDS formula) bizonyítottan csökkentik és késleltetik a súlyos látásromlás kialakulását. AREDS formula jelenleg Magyarországon : Ocuvite Preservision, Trophosan Visiobalance, MakulaKomplex. Mindkettő adagja napi 2×2 kapszula
 • szembe adott un. antiVEGEF injekciók nedves típusú makula degenerációknál

Rizikófaktorok: dohányzás, kék szem, családi előfordulás

Megelőzés: dohányzás elhagyása,kék fény szűrős szemüveg lencse használata

Olyan esetben mikor már gyógyszeres és műtéti kezelés nem javít a látáson, különböző látásjavító eszközök nyújthatnak segítséget.

A gyengén látás nem jelent teljes vakságot, hanem a látás olyan nagyfokú romlását, mely akadályozza az olvasást, arcok, tárgyak felismerését. A legtöbb esetben azonban van valami kis maradék látás, amely rehabilitácóval és egyénre szabott optikai eszközökkel fejleszthető.

Száraz szem

A száraz szem nagyon gyakori állapot, akkor lép fel, ha nem elég a nedvesítő anyag- a könny a szemünk felszínén. Ritkán vezet következményes betegséghez, jelentőségét az adja, hogy rendkívül kellemetlen, rontja az életminőséget, sokszor -pl. monitor előtti foglalkozásoknál – a munkavégzést is. Lehet azért, mert mennyiségileg keveset termelnek a mirigyek, de az is lehet, hogy nem a mennyiséggel van baj, hanem a minőséggel; a könny összetétele kóros és elégtelen ahhoz, hogy ellássa feladatát. Elégtelensége sokféle panaszt okoz, állandó vagy gyakori égő, szúró érzés, szemek kivörösödése, mely bizonyos helyzetekben fokozódik, pl. több órányi monitor nézés után. Jellemző tünet, hogy a száraz szem hirtelen annyira erősen könnyezni kezd, hogy a könny kicsordul a szemrésből, ez a szárazság okozta irritációra adott válasz miatt jön létre. Nagyobb fokú szemszárazság a látást is homályosítja és fényérzékenységet is okozhat.

Hátterében lehet csökkent termelődés, ennek leggyakoribb okai: 50 éves kor felett, menopauza utáni időszak nőknél, kontaktlencse viselőknél, cukorbetegség, immun betegségek, pajzsmirigy betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése: hormonok, allergia gyógyszerek, antidepresszánsok stb.
Lehet, hogy a könny összetétele hibás, pl. hiányzik belőle az olajos fázis, melyet a szemhéjban található mirigyek termelnek, gyakran együtt jár a szemhéj szélének állandó gyulladásával, pirosságával.

Ilyen panaszok esetén a vizsgálat az általános szemészeti vizsgálaton túl könny termelés méréséből, a szem felszín és könny összetételének vizsgálatából áll. A száraz szem okozta panaszok kezelhetőek, a javasolt terápia attól függ, miért vált elégtelenné a könnyfilm. Különböző összetételű műkönnyek használhatók attól függően, hogy a könnyfilm mely rétege elégtelen. Meibom mirigy működési elégtelenség esetén a szemhéjak melegítése is megoldhatja a problémát. A melegítés lehet egyszerű borogatás, de hatásosabb speciális melegítő párna használata.   www.relaxem.hu


Második vélemény

Világszerte elfogadott gyakorlat az orvoslásban, hogy a páciens úgynevezett második véleményt kér egy orvostól. A betegek biztonságérzetét növeli, döntésképességét erősíti, ha a kezelőorvoson kívül még egy szakemberrel konzultálhat. Elsősorban régen fennálló és már kezelés alatt álló betegek, kezelés vagy műtét előtt álló páciensek kérik ezt a szolgáltatást. A vizit során alkalom nyílik a betegség veszélyeinek, a kezelés előnyeinek és rizikójának alapos átbeszélésére. Ilyen kérés esetén kérjük minden korábbi orvosi dokumentumot hozzon magával, ami rendelkezésére áll.


Gyermekszemészet

Gyermekszemészeti rendelések Pesten és Budán gyermekszemész szakorvosokkal:

 • Budán 1012  Tábor utca 5.  Logodi Látáscentrum                                                                    gyermekszemészek:   Dr. Bodrogi Petra   Dr. Zólyomi Tímea
 • Pesten 1092 Ferenc körút 42. Trioptria rendelő  http://www.trioptria.hu/                                                 gyermekszemészek:   Dr. Fodor Magdolna, Dr. Móricz Gabriella

       Budai rendelés : 06 1 6125542      06 30 6426856                         Pesti rendelés: 06 1 216 6240       06 20 806 3949                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

A gyermekek látása a születéstől kezdve folyamatosan fejlődik, fokozatosan alakul ki a kétszemes térlátás. Számos buktató lehet ezen az úton, melynek következményeként a gyermek látásfejlődése megakad, tompalátás alakul ki és nem tud kifejlődni magasabb rendű térlátás, ami felnőttkorban sok mindenben hátrányt jelent.

A látás fejlődése:

 • Az időre született újszülöttek a fényt érzékelik, de nagyfokú távollátással születnek, ezért csak homályosan látnak.
 • 2-3 hetesen, ha egy tárgyat közelítünk a baba szeméhez a szemhéjak reflexesen záródnak, becsukja a szemét.
 • A kb. 6 hetes, normálisan fejlődő csecsemő már képes szemkontaktusra és arckifejezéssel reagál is rá.
 • A 2-3 hónapos csecsemő már érdeklődik az élénk színű tárgyak iránt. A koraszülöttek később érik el ezt a fejlettséget.
 • A szemmozgások az első 2-3 hónapban lehetnek összerendezetlen, de négy hónapos korra meg kell szűnniük, a két szem összehangoltan mozog.
 • Kb. 6 hónapos korban kezdődik a térlátás tanulása és ekkora alakul ki a szem – a szivárványhártya –végleges színe.
 • 2 éves korában a látásélessége már a felnőttekéhez hasonló és 7 éves kora körül a térlátás is kialakul. A látásfejlődés 10-12 éves korra fejeződik be.

A látásfejlődés évei alatt fel kell ismerni azokat a hibákat, melyek e fejlődést akadályozhatják.

Mikor vigyük szemorvoshoz a gyermekeket?

 • Ha a gyermek szemeit kancsalnak látjuk akár időnként, akár állandóan. A 4-6 hónapos csecsemőnél észlelt kancsalság már kóros.
 • Ha rendszeresen dörzsöli, nyomkodja a szemeit bármilyen életkorban
 • Ha egyik szemét becsukva és fejét megdöntve figyeli a kezében lévő tárgyakat
 • Ha a pupilla normálisan fekete színű területében szürkés vagy fehéres fényreflexet látunk
 • Ha a családban volt gyermekkori vagy veleszületett szembetegség, kancsalság, nagy dioptriájú fénytörési hiba
 • Fokozott kockázat a látásfejlődés szempontjából a koraszülöttség

Magyarországon gyermekkorban ajánlott szűrővizsgálatok

 • 1 évesen (fejlődési rendelleneségek, kancsalság szűrése)
 • 3 évesen (kancsalság, tompalátás szűrése)
 • 5 évesen (iskola elötti szűrés)
 • 7-8 éves korban (tanulási nehézségek, magatartás zavarok, fejfájás)

Kapcsolat

Kérdése van?
Problémát észlel?

Foglaljon időpontot! Időpont foglalás