Glaukóma szembetegség

2023. February 12.

Ez a betegség az egyik leggyakoribb vaksági ok a világon. A korai felismerés azért döntő jelentőségű, mert kezelés mellett a látás megőrizhető, a vakság elkerülhető.

Gyógyításában elsősorban gyógyszerek – szemcsepp, szükség esetén lézeres és műtéti eljárások használatosak.

A glaucoma több különböző kórkép összefoglaló neve, közös bennük, hogy a látáshoz elengedhetetlenül szükséges látóidegrostok visszafordíthatatlan pusztulását okozzák. A károsodásért legtöbbször a túl magas szemnyomás felelős. A leggyakoribb glaucoma típusnak nincsenek különösebb figyelmeztető jelei és olyan lassan halad előre, hogy a beteg csak a végstádiumban veszi észre, mikor a látóidegrostok nagy része már nem működik. Az elpusztult látóidegrostok gyógyítására nincs lehetőség, ezért korai diagnózis és kezelés kell, amely megvédi az idegrostokat a pusztulástól. Habár bármely életkorban előfordulhat, idősebb korban gyakoribb. 40 éves kor felett ezért el kell végezni azokat az egyszerű szemészeti szűrővizsgálatokat, amelyek felkelthetik a gyanút, hogy ilyen betegség áll fenn. A glaucoma diagnózisa többnyire azt jelenti, hogy egész életben szemcseppet kell használni a szemnyomás csökkentésére. Ezzel megelőzhetőek a károsodások és a látás megőrizhető egy életen át. Ritkább formája riasztó panaszokat okoz: szem- és fejfájás, hányinger, látásromlás, vörös szem, de megtévesztő tünetekkel is jelentkezhet, hányással, heveny hasi panaszokkal.

Klinikánkon rendelkezünk minden olyan fejlett diagnosztikai eszközzel, mellyel a glaucoma szűrését, betegség esetén pontos meghatározását és kezelését el tudjuk végezni.

A lenti kép illusztrálja, hogy a glaukómás látótérkiesések akkor is jelen vannak, ha a központi látás jó és éles. Vagyis nem vesszük észre! A széli részeken lévő látótérkiesés eleinte részleteket fed el – mint a kép mutatja – ami nagyon veszélyes lehet.

Vissza